Когато са измъчвали сестрите –
Надежда, Вяра и Любов -
коя ли първа е загинала от трите?
Загинала е първа Любовта!
Като най-крехка,
като най-ранима,
понякога загива любовта
дори преди да се е породила!
И Вярата –
тъй близка с глупостта,
едва ли дълго ще е издържала.
Дължи се на заблудите ни тя,
и затова ѝ казват “сляпа вяра”!
Надеждата
последна е умряла.
Смъртта на своите сестри видяла,
тя – вярвам - още дълго е живяла
с надежда някой да ги възкреси!
София, Мъдростта,
не е умряла -
успяла е да се запази цяла.
Но тя със мъдростта си ме вбесява!
С това за:
“Преклонената главичка...”!
С това:
“Срещу ръжена не се рита!”
И с:
“Който държи ножа, реже питата!”
Тя все на
неутрална се преструва!
От правдата не се интересува!
И затова, без Вяра и Любов,
и без Надежда – пак си съществува.
Но тя такава пукнат грош не струва!
© Ангел Чортов All rights reserved.