Jan 17, 2011, 9:06 PM

Коледно Различно - Четвърти Коледен Творчески Фестивал 

  Poetry
518 0 10

Различно

 

Безлунна ли е тази зимна нощ,

или в душата ми е толкоз тъмно?

Защо не чувствам святост, само стон

от небесата плахо се изтръгна.

 

Отрони се снежинка, затрептя,

на дланите ми кротко се отпусна

за миг. Преди кристалната душа

тъй крехкото ù тяло да напусне.

 

Самотно, мимолетно Рождество -

проблясък бял в изтръпналия въздух.

От всички чудеса дори едно

не стига този миг назад да върне.

 

Заглъхва нейде коледен рефрен

и пак съм сам със старите въпроси.

Ти, който в нощ такава си роден,

дали ни чуваш и дали ни помниш?

 

Ти, който всяка бедна, земна твар

с безкрайната си милост озаряваш,

на просяка подаде ли мечта,

на болния надежда завеща ли?

 

И даде ли на силния сърце,

на пътника – посока обещана,

на истината даде ли лице

и глас на необздана камбана?

 

Спасителю, дали ще ни спасиш

от дните ни безцелно пропиляни?

Ще стигне ли нощта да изцелиш

душите ни от самоделни рани?

 

Или за кой ли път  от свода чер

ще слушаш от високо, безучастно

как песните на мравките под теб

те славят със очакване неясно?

 

Кого ли питам – тихо е в нощта

и само ехото при мен се връща.

Разтварям пръсти, мокри от тъга,

и взирам се във дланите си пусти.

 

Една снежинка в тях за миг живя.

Кой знае – във света ù поднебесен

трептящият ù път до таз земя

за мене миг е бил - за нея вечност.

 

                                               15.11.2010 г.

 

 

© Росица All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Замисляща творба.
    Много силна!!!
  • Радвам се, когато мога да прочета такива стихове. За съжаление, този празник е все повече една хедонистична Коледа и все по-малко Рождество Христово.
  • Коледа е и една разтапяща се снежинка.
    Поздрав, Роси.Хубав ден и
  • Ха, така. Вече го имам два пъти на страничката си
    И кой ме кара да го пускам сама след като мина фестивала?
    Втори шанс - за пропусналите първотото издание
    И Льо Ше - по празници съм най-голяма атеистка...
  • Наистина е различно-това е изплакана болка,която дори и в този светъл празник не намира угеха и нищо светло!Тази частица болка я има във всяка душа,която е съпричастна към страданията на мравките!
  • Последната мисъл беше интересна. Но Христос не си стои просто там, горе. Това са приказки на атеисти.
  • Чета и препрочитам!!!
    Замислящ стих!
    Поздрави, Роси!
  • Хубав стих!Хареса ми!
  • много хубаво стихотворение
  • хубав е
Random works
: ??:??