Mar 26, 2013, 7:54 AM

Компасът 

  Poetry
577 0 6

КОМПАСЪТ

От има–няма някъде година,
(та даже вече май към две вървят)
Компасът за Любов изгуби Лина
и к’ът слепец върви по своя път.
„На Север, булка, него ще го дирите!”
- тъй взе, че я подлъга видна врачка,
и тръгна наша Лина по баирите,
досущ като козa, мъ кътерачка.
За два-три дни заби се у Монтана,
каскет на бай Евлоги подари,
а той ù даде диня от бостана
и каза ù на Изток да върви.
Че там, дочул, на пъпа на Бургас
във близост до най-старата маслина
намирал се един голям компас...
И бърже към морето хукна Лина!
Пристигна в осем. Сънена и гладна.
От гарата взе пица на парче.
Свести се и към центъра побягна.
Видя тогаз маслиново дръвче!...
„Ей, право каза тоя бай Евлоги,
на връщане ще го почерпя аз!
Ще свършат вече всичките тревоги
щом видя тук Любовния Компас!”
Видя компаса... и я хвана яд -
любовно нищо нямаше и тук...
Обади се тогаз на свой познат,
а той и рече да върви... на Юг!
Във чантата ù сложи малко книги
„Това са - каза – все класици видни!
Пътувайки, вземи и прочети ги!”...
(ех... Лина бе доволна и на миди).
Че май от толкоз проза и поезия
бе стигнала накрая ей дотук...
„Да бях записала да следвам геодезия!”
- си рече тя, и отлетя на Юг.
Във Златоград чак кацна наш’та птица....
Но духна някак много южен вятър.
Крачета топна във река Върбица
и сети се за Пловдивския театър.
„Към Пловдив по-добре е да вървя!
Красиво е, ще има там компас!
И със Surol на бас ще се ловя,
че там ще срещна принц на кон Пегас!”
Пристигна тя във Пловдив уморена…
На театъра Мария я посрещна.
Погледна я и някак притиснена
 ù рече: „Линка, ще ти кажа нещо:
Чух, седми ден страната обикаляш
във търсене на някакви компаси...
Момиче, с кой ум си въобразяваш,
така че ще откриеш любовта си?!
Ела сега да пийнеме по фреш
и Театъра набързо да го видиш,
пък сетне вкъщи да се прибереш
и никакви компаси да не дириш!”

... Така приключи дългата разходка.
И в столицата Лина е от днеска.
Не се прибра с компас, но със находка,
и носи си я...
                 ... мускулната треска.

;)

П.С. – С усмихнат поздрав към действащите лица: дядо Евлоги (е, той Интернет няма и едва ли ще го види, но жив и здрав да е, и да поддържа бостана с дините!:)), също Maria Ivanova от гр. Пловдив, и не на последно място другарят Surol ! ..... .:)
Всъщност, добавям и бургазлийката по сърце Milena Mileva, която трябва да почерпи за това, че не я събудих в полунощ, за да я попитам маслиновото дръвче, дето ми показа миналата година - преди Пъпа на Бургас ли беше или след него...

... А колкото до онзи там Компас... то... той е тука - вляво, вярвам аз! ;)

© Павлина Соколова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??