Две крастави магарета –
едното във България,
а другото в Бавария,
живеят мноого надалече,
но туй не ще попречи
да се надушат двете
души, с възторг обзети.
А после почват някак
с копитата да тракат
и комплексарски да реват,
сякаш живи ги дерат.
Едното прави се на кон,
а другото дори на слон,
примигат мило със очи
магарета, излъчващи лъчи,
магарета кат аз и ти.
Едното куцо и дръгливо,
с липсващо копито криво,
разказва как в галоп,
без всякаква умора и без стоп,
конете всички победи,
надмина и шампионите дори
и тъй, куцукайки от крак на крак,
се просна на земята пак,
а другото върти, върти уши,
от глад примряло е дори,
но то боклуци не яде,
а само райски плодове.
И ти недей мисли, че има краста,
намазано е с златна паста,
а кривите очукани подкови,
дизайнерски и чисто нови,
ръждясали, дори изгнили,
придават му хвърчащи сили.
Две крастави магарета –
едното във Бавария,
а другото в България,
накрая двете се събраха
и ден и нощ на свобода реваха,
а после някак изведнъж
едното хвърли къч на мъж,
магарето събрат прогони
без извинение, без дума да отрони,
хич не можейки да го понася,
с гняв и злоба се отнася.
Някакво си никакво магаре
къв приятел, къв другар е?
Толкова противно и омразно,
ей магаре, краставо, проказно,
моето ниво не стигаш,
твойте круши бързо да обираш!
Мен така ме заблуди,
мислейки магарешки дори,
и едва сега... разбирам
с кви магарета да се събирам…
© Клажер от Килиджевци All rights reserved.