Oct 30, 2013, 8:47 PM

Към другите 

  Poetry » Phylosophy
1249 2 5

 

Видяха някои, че случва се промяна

И аз съм станал някак по-различен.

Защо, кажете ми, е нужно да остана

Такъв един харесван, но безличен!

 

И всеки кресльо тук с апломб да ми говори

Какво и как, пък и защо да правя,

Застинал в поза горделива с мен да спори

И действията мои да поправя.

 

От мен дали и кой ли по-добре ще знае

Аз как се чувствам и какво желая –

Не е концерт кой както си го пожелае,

за да реди началото и края.

 

Човек е личност, разсъждава и се движи,

Твори в пространството и се развива.

Невежите, сами с невзрачните си грижи,

Не могат да са пречка – и не бива!

 

Те нека да останат само корективи!

Но щом не знаят – нека замълчават

Околните край тях са хора и са живи –

Към нещо се стремят, но и сгрешават.

 

А този, който безвъзвратно е застинал

Най-долу, на началното стъпало,

Дали е жив все още или е загинал

И кръв кипи ли в неговото тяло?

 

Човек е истински, когато се развива.

Дали върви към вярната посока?

Кога се радва и душата е щастлива?

Заслужено ли е целта висока?...

 

Въпроси хиляди, а отговори няма.

Така че, моля, просто оставете

Да дишам в моя ден! Не пожелавам драма –

Не сте ли с мен, не ми пречете!

 

26.Х.13

© Динко All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Човек е истински, когато се развива!
    Подкрепям!
  • Напълно споделям, Динко.
    Човек трябва да се развива, но не под чужди команди.
  • Споделям! Харесах!
  • Човек е личност, разсъждава и се движи

    Това е и моето виждане, за горделивото невежество не намирам оправдание и търпение.
    Споделям и те поздравявам за хубавия стих!
  • !!!
Random works
: ??:??