О, Протирейо!
Пречиста богиньо велика!
С безчет съвършени слова
именувана,
що на родилки помагаш
без разлика,
в цвета на лицето –
често преименувана
и в рождества
с трепет споменувана.
Радвай се,
при празненствата на домовете
наши!
И гостувай ни,
като пожелавана
вестителка на щастие
изначално в родовете.
Незрима за всички.
Позната
с делата ,
край одър родилен
при раждане
леко...
Болки премахваща
с лекотата
и простотата
на своето божествено,
и свещено
вето.
Донеси спасение на невежото човечество,
при родилните мъки на светлия разум! –
Хората са вече същества, без отечество...
Облекчи ни мъките, през земния спазъм!
© Бостан Бостанджиев All rights reserved.