Jan 27, 2019, 2:24 AM

Легенда за Мавруд 

  Poetry » Odys and poems
615 0 8

/за най-старият сорт българско грозде/

 

Предание старо разказва
за хан Крум, как в стари лета̀
своята воля прега̀зил,
изричайки пра̀ви слова̀.

 

Но първо с това да започна,
че бил той най-строг властелин,
наложил забра̀ни нарочни,
та род от пороци спаси.
Преследвал лъжците, крадците,
клеветници пращал на смърт,
закон сам издал на предците,
лозите с пръстта да сравнят.
Най-тежко наказвали този,
що вино си правел в дома̀,
главата му вземали бързо,
платил за погрешни дела.

По същото време живяла
Илая, вдовица добра.
Най-бедна била, но копняла
във воин да превърне сина̀.
Лозница им в двора растяла,
с най-вкусният плод на света,
в цвят кехлибарен искряла,
за двама... оскъдна храна̀.
След ханската заповед строга
лоза̀та изтръгнала тя,
но гроздето захарно скрила
в огнището, в делва една.
Настанала зима студена,
оскъдица, болести, мор,
а майката тъй съкрушена ,
детето си хранела с` сок.
И станало чудо незряно,
от този червен елексир
момчето порасло голямо,
превърнал се в смел богатир.

 

Един ден в селото тяхно,
намерили лъв умъртвен,
на ха̀на бил звярът опасен,
и щом чул, той бил разярен.
Изтръпнали хората бедни,
гневът му познавали те,
но мъдро владетелят рекъл,
награда на тоз` ще даде,
който признае вината,
но също отскубне самин
косъм един от брадата,
на хана – юнак несравним.
Отишли са май неколцина,
поблазнил ги дарът голям,
но за лъжа̀ непростима,
тояги изяли.... и срам.
Накрая в дворецът пристъпил
момъкът, цял великан,
смело той косъм отскубнал,
а после разказал без страх,
как майка му гроздето скрила,
за сока, който е пил,
и как с невиждана сила
звярът е сам победил.
Попитал го Крум със възхита
за името и наредил,
да бъде засята лозницата
по цялата българска шир.

 

И гроздето, що днес се ражда
от сорта старинен, прочут,
храброст и сила възражда,
чрез виното с име Мавруд.

 

26.01.2019 г.

© Таня Мезева All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??