Jan 27, 2021, 9:27 AM

Легенда за Румяна войвода 

  Poetry » Odys and poems
586 3 10

За Рума войвода, българка смела

живяла по турско, без правила,

песни се пеят, легенди споделят

силни и прями хайдушки слова̀.

 

Родила се в село планинско Румяна,

в Гюѐшево, близо до град Кюстендил,

растяла, но не за на майка отмяна,

а с нрав непокорен и дух несломим.

Отгледана в дом на герои бунтари,

где саби и пушки красѐли стени,

девойчето смугло зад тежки дувари

се учело как пищов да държи.

На седем годинки, с поглед орлови

и с мерник насочен право в целта,

за жалост на вси момци гологла̀ви

наред побеждавала в точна стрелба.

Кога поотрасла височка и стройна,

с пламък в дълбоки черни очи,

баща ѝ решил, таз душа неспокойна,

за сигурност нейна, да задоми.

 

Но осем години едва издържала,

не траяло в клетка буйно сърце,

неправдите робски не изтърпяла

и взела живота си в свои ръце.

Загърбила хурка и стан за тъка̀не,

а мъжка си рожба с` сълзи на очи,

на Георги, мъжа си, с болка оста̀ла,

та обич човешка да му дари.

 

После облякла хайдушки одежди,

запа̀сала сабя и черен пищов,

и в планина Осоговска с надежда

чѐта с юнаци събрала, от сой.

Гората превърнали в дом, а постеля

им станала твърдата родна земя,

небето с тъмата – съюзникът техен

ги пазело вярно от всяка беда.

Така с мъжка сила и женска си хитрост

Румяна войвода повела със страст,

дружината вярна, която без милост,

врага побеждавала смело, без страх.

Десетки животи спасявала вредом-

дечица невръстни, пребити жени,

мъже повалени от турски потѐри

и цели села от пълчищата зли.

Добър пълководец, опасен противник,

с най-точния мерник по тези земи,

„Царица планинска“ всички я зва̀ли

с вперени в нея благи очи.

 

Що станало после, ние не знаем,

но пример остава Румяна до днес,

пречупила с твърдост тогавашни нрави,

защитник да бъде на българска чест.

 

26.01.2021

 

Из бъдещата стихосбирка „Легенди в рими, като шевици български“

© Таня Мезева All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??