ЛЮБОВНО ЧУВСТВО
Какво е чувството любовно?
Не мога да ви кажа аз.
Дали е биле, то, упойно
или е силна, буйна страст?
Какво е чувството любовно?
Дали е някакъв мираж?
Но ни връхлита поголовно
и ни държи във свойта власт!
Дали е то като дървото,
което дава щедър плод?!
Или е то като живота –
веднъж раним, а друг път горд?
Дали е то като сърцето,
което бие с ритъм жив?
Или е то като човека –
ту тъжен или пък щастлив?
Дали е пътят на земята,
по който ходи стар и млад?
Или е хлябът и водата
и утолява жажда, глад?
Дали е то като морето –
безкрайно синьо и без брод?
Или е то като небето –
със необятен хоризонт?
Дали е ледено студено
или е топло като жар?
Но то бушува в тебе, в мене
и ни гори като пожар.
А може би е то магия;
вълшебен образ на жена,
която своя тайна крие
и има много имена?!
Какво е чувството любовно?
Нне мога отговор да дам.
Горчиво, сладко ли, отровно,
какво е то, и аз не знам.
Навярно – всичко на земята:
вода и огън, ад и рай.
И нежна тръпка във сърцата,
следа оставила докрай...
13. 07. 1988 г.
Кюстендил
© Емил Петров All rights reserved.
Поздрав!