Поисках да пия кафе,
в барче насред махалата.
Поръчах си - гръцко фрапе
с чаша вода от чешмата.
Фрапето - не беше наред.
Някаква мътна помия.
Загледах се - в моя късмет -
В бялото листче хартия.
А там ми се падат пари,
с път по море към чужбина.
И среща на остров Капри
с мургава, млада бамбина!
Веднага превзе ме мерак,
да пия кафето със пиво.
Погълнах фрапето на крак,
макар да ми беше горчиво.
Поръчах си бира без хляб.
И хубава руска салата.
Написах на келнера слаб,
че нещо не схвана хавата.
И в този перфектен момент
зърнах позната съседка.
Примъкна се бавно до мен.
Мургава, хитра брюнетка!
Разтвори веднага уста,
да спори със мен за живота.
Бях син - Тя с червена боя.
Отворихме дума за вота.
Започна ме, с мерена реч.
Похвали набързо Бай Тошо!
Отпуснах й малко гювеч,
а после - започнах я лошо:
Разказах й как съм мечтал
навремето малко хумана.
В опашките как съм висял,
да пробвам вкуса на банана.
А тя ми отвърна с това -
Че хората, днес са идиоти!
Как в нашата бедна страна,
народа не слага компоти.
Аз пък подметнах, че днес
никой не кара Москвичи.
Че тя, е със бял Мерцедес,
и ползва парфюм Нина Ричи!
Подскачахме дълго така,
и мешахме бирата с водка.
Накрая тя махна с ръка,
поиска - вечерна разходка.
Заведох я в близкия парк,
край езеро с някаква пейка.
Развях за примирие флаг.
И гушнах се с кухата лейка!
Забравих партийният вот.
Забравих... че тя е червена.
Целунах избилата пот
по нейната бузка засмена!
Наехме си лодка в нощта
до хубава островна кръчма.
Капри - се наричаше тя!
Късмета ми взе да се случва.
Танцувахме дълго танго.
Свалихме фалшивите маски.
Заформихме луда любов
със синьо-червени окраски:
Аз станах добър социалист,
и верен до смърт пролетарий!
Омазан от грес машинист,
подтиснат от Запада парий!
А тя, стана - лека жена!
Свободна... облечена в бяло!
Със факел в едната ръка,
а в другата с книга по право.*
Решихме, че няма защо
да бъдем в живота - себични.
Когато след твърд алкохол,
се любим, макар и различни.
С любов ще потеглим напред!
На вота ще сме - разделени.
Но с черно уиски, без лед,
ще мачкаме всички проблеми!
* - Статуята на свободата
Юри
Йовев
Април
2021 г.
© Yuri Yovev All rights reserved.
Марко, само черно, синьо, зелено Джони, но не и червено! 😀