Митологията е врата душевна.
Спомените са основа.
Където бил човек щастлив е.
Митологията е гнездо и дом.
Дом на щастието на душата.
И площадка на духа.
На духа бивак.
Домът на щастието търсиш ти.
Процес на спомнянето започнѝ.
Къде и как си бил щастлив.
Разхождал си се ти - живял си.
Митология лична е това.
Мислил си тогава - нищо не е.
Гледал си във бъдещото щастие.
А сега като си спомняш - виждаш -
Дом на своята душа строил си.
Защо ни е Велес на нас необходим.
Славянски богове.
Защото те съдържат митология.
Начин на живот.
Нужен, близък и тангиращ -
До митологията наша лична.
Митологията е разходка в своя
Дом, случайно уж построен
От живота илюзорно-мимолетен.
Но какво сега оказва се?
Сега ти виждаш - там е имало
Специално щастие - имало е "тухли, вар"
- строил си ти къща в тоз момент.
Просто си работил нещо -
Обикновена работа във двора -
А виждаш ти сега, че картина е това.
На щастие незабелязано.
Защо щастие - защото чувства имал си.
Гледал си - радост от пространство, време и
Движение си получил.
И сега споменът тоз е веч - живот законсервиран.
Храна за твоята душа и дух.
Лична митология.
Значи митологията - се оказва - извор на живот е!
И за боговете се говори, че отминали са -
Богове езически твърдят.
Бог нов имаме си ние - край всичко е решено.
Но идва ден един прекрасен, когато тези
Стари богове забравени да се събудят време е дошло.
И тогава се открива нещо ново - много нужно.
Код и ключ на митологията са названия-имена.
Слава на Велес - когато кажеш - той ти се леко, кат полъх лек на вятър южен - открива-приоткрива.
Оживява нещо в тебе - в природата се леят веч - извори потоци нови.
Помни, помни и спомняй си - и направи митологията лична твоя - извор на живот.
Ще си спомниш хора и събития - тогава мимолетни - сега основни - основополагащи.
Митологията своя радостна, и леко тъжна, замислена ил устремена - ти ще продължиш.
Корените на живота свой ще развиеш-укрепиш.
Корените на живот безкраен.
Ура
Лесничея
© Леснич Велесов All rights reserved.