Nov 27, 2021, 11:41 AM  

Молитва за събуждане 

  Poetry » Phylosophy
417 5 7

МОЛИТВА ЗА СЪБУЖДАНЕ

 

Зад някаква порутена ограда,

от скърпени ръждиви ламарини

в следобеда, над градските площади

невидимо петле изкукурига.

 

Ревящи и сърдити автобуси,

подгонили дрънчащите трамваи,

застинаха, замръзнали в почуда –

отде се пръкна в градските реалии?

 

Петленцето – до крайност напористо,

дереше свойто гърло – до премала!

И смелата му песен отривисто

разтърсваше прозорците заспали.

 

На тебе, дето вечно си навъсен,

на другия – със мисли под индиго,

една плесница по врата небръснат,

едно прекрасно звънко – Кукуригу!

 

И щом ме глътна смачканият делник,

просмукан от дребнави битовизми,

успях да вдигна поглед към небето

и Бог съзрях сред облачните схизми.

 

Отдавна подозирам, че е късно –

придворните му ангели са луди.

Но моля утре, миг преди да съмне,

петле да има – пак да ме разбуди.

© Валентина Йотова All rights reserved.

Петлето ми изкукурига,
дали е нощ, или е ден,
стои смълчано два-три мига
и в двора ми неподреден,
надига глас, квартала буди, ...
  218 
Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??