МЪЖЕ
Природата и любовта
празно място не търпят!
Там, където ни няма -
враговете блестят!
В тази задача голяма,
в своите редове,
различаваме само
четири групи мъже:
"Искат си, ала не могат!" -
тези са храбреци!
"Могат, ала не искат!" -
тези са подлеци!
"Нито могат, нито си искат!" -
тези са мъртъвци!
Но които си "Искат и могат!" -
тези сме "молодцы"!
Уви - след време всеки "молодец"
минава в категория "храбрец",
а после групата на храбреците
попълват групата на мъртъвците!
Разбирате ли, български жени,
природата - така несправедлива -
в сравнение с нещастните мъже,
с какво предимство ви е надарила?
Да бъде джаджата ви вечно с вас -
без оглед дали стара или нова,
на място да си бъде всеки час
и да я любят винаги готова!
Използвайте безсмъртния си дар,
обичайте си го и го ценете!
Раздавайте се щедро и със жар!
Безумно и безкористно любете!
Та някога, ако настане час
и нас оназ с косата да погуби,
и легне тежък пласт от пръст над нас,
да не скърбим, че малко сме се любили!
© Ангел Чортов All rights reserved.
и ний без много разум прибавяме злини.
Щастието скъпо пилеем ний без свян -
тоз' толкоз рядък бисер в живота океан...
...Когато в сетен час Смъртта ще ме погали
да кажа - любих аз. За нищо аз не жаля!
И нека в Любовта раняват ни без жал -
аз всичко на света за нея пак бих дал!"
Алфред де Мюсе