На чеверме във Сливен
Един дефект си имам вреден,
че все не ми достага време!
Не преценявам час потребен
от А до В да ида, но навреме!
От вчера да съм тръгнала и пак
ще закъснея, че е защото
задръстване ще има, катастрофа чак -
/не съм предвидила и злото../
И за театър и за среща закъснявам,
но не с обидна цел. Обект подвластен
съм на съдбата-дори се притеснявам,
че нейн съм изпълнител аз нещастен...
Бях канена на чеверме във Сливен.
На Карандила, казват цяла нощ печеш
цяло агне върху запален огън силен.
Не спиш. И да не можеш-пееш.И ядеш!
Тръгнах в осем сутрин и на перона
видях-изпуснала съм влака за секунда!
А тичахме със изпращачката Дидона,
но тя пред мене бе на милимунда *
За миг успя да скочи във вагона,
а аз берях душа с багажа на перона...
Изведнъж такъв ме смях напуши,
че изглеждах малко превъртяла...
Да ми помогнат се явиха трима души-
кога разказах им - смехът и тях обхвана..
че изпращачката голям късмет извади -
замина вместо мен и сигур' кеф си прави!!
Е,тръгнах пак на сутринта,за чевермето.
Видях,че Петко *хич дори не чакали...
Изяли всичко. За мене - няколко кюфтета
за толкоз път и патила оставили!!!..
Поуката - като обица си сложих на ухото:
"Бъди изрядна повече във дисциплината,
за да не се разминеш със доброто,
и уважение да никне ти в градината!...
Та, моля много, помогнете, братя мили
да си променя дефекта на чертата,
че вместо мен и скромните ми сили -
да закъснее някога оная със косата!!!
_____________________________________________
* милимунда - жаргон, по-малко от милиметър...
* Петко -"Петима Петко не чакат" - пословица
10.12.2017
© Ирина Филипова All rights reserved.
На всичко можеш да погледнеш с весел поглед и да го изпееш в стих.
Бъди здрава и все така вдъхновена!