Jan 13, 2022, 6:21 PM

Най-малкият син 

  Poetry » For kids
1401 7 47

Една жена, наречена Година,

отбор юнаци искала да има.

Дванадесет прекрасни снажни сина

родила тя, а първите - през зима.

Сърдит и избухлив бил Януари,

засипвал с преспи върхове и друми.

Наказвал с мраз и млади, че и стари.

- По-благ стани! - не чувал той от дума.

Останал си със нрав сърдит до края,

но втори син Годината родила.

- На тебе давам име Февруари!

Ти по-добър бъди! - тя промълвила.

Мъникът грейнал с бебешка усмивка

и бузките му слънце зачервило.

Непостоянен бил синът, не свикнал

да се държи любезно той и мило.

Насъсквал бързо ветрове и хали,

кокичета замръзвали на двора.

А майка му така и не разбрала

защо шеги си прави той със хората.

Все с януари силите си мерел,

макар да бил с три дни по-къс от брата.

Годината орисница намерила.

Изправила се срещу тях жената

и бръкнала решително в ръкава

на робата си, жезъл да извади.

- От днес да няма между вас гълчава,

вий братя сте, не ви приличат свади!

Големият по-дълъг ще остане!

На теб ще викат вече Малък Сечко.

През цикли четири ти таз забрана

ще нарушаваш много със малечко!

И вирнала кутрето си нагоре,

орисала го и разпоредила:

- Тогава с ден един ще знаят хората,

че аз от милост тебе съм дарила!

 

Във мир сега живеят всички братя,

Годината роди им още десет.

По-топли са, за да цъфтят цветята

и птици в клоните да пеят песни.

А майка им и днес не е решила

от всички кой любимец ще ѝ бъде.

Щастлива, че с дванайсет се сдобила,

класация отказва да обсъдим.

 

 

© Мария Панайотова All rights reserved.

The work is a contestant:

Сечко Февруари »

3 Position

Февруари нрава си показа,
галопиращ с буйни ветрове.
Развял перчема си доказа,
че такъв си е от векове.
Немирен, волен, своенравен, ...
  401 
Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??