Е, да поспорим с теб, живот:
какво ми взе, какво ми даде?
От малкото - събрах гнездо,
а ти и него ми ограби.
Пак жива съм до този ден
и те проклинам, благославям...
Когато си жесток към мен
и да те мразя, се улавям...
Но... трябва да се помирим,
все пак един без друг не можем.
Нали все заедно вървим
и уж помагаме си, божем!
* * *
Той, животът, ме обижда,
аз го вземам на шега.
И се правя, че не виждам
как ме тъпче със крака.
Той залепя ми плесница,
аз му връщам с две ръце.
Хем със стиснати пестници,
хем с усмивка на лице.
Който с мене "се шегува",
трябва и "шеги" да носи...
Тъй със него си векувам.
Не задавам и въпроси.
© Славка Любенова All rights reserved.