Navigare Necesse Est*
Бият вълните във борда,
мачтите с болка скимтят,
опнал невидима корда
Вятър над целия Свят
вие зловещо понесен
гонещ миражна следа
и във каприза си бесен
къса въжета, платна...
Скърцат прогнили фрегати,
дръзки във смъртния скок-
кръстят се стари пирати,
с Дявола правят облог...
... В тая Стихия убийствена
плават сурови мъже:
шанса ги пази единствено
със последното здраво въже...
Имат по девет Живота-
жива Страстта им е днес,
че живеят мъжете без котва:
Navigare Necesse Est!...
Коста Качев,
едно време в Атлантика
––––––––––––––––––––––––––
*Navigare Necesse Est (лат.):Трябва ( необходимо е) да
се плава.
© Коста Качев All rights reserved.