Apr 6, 2013, 12:11 PM

Не само... 

  Poetry
586 1 4

 

НЕ САМО...

 

             “Тежко на онзи, който в морето вижда само вода,

               който не чува гласа на нямата природа, който в

               скалата вижда само камък!”

                                      Надпис върху скала във Високите Татри

 

              “Ти не си само вода!”

                                      Георги ДЖАГАРОВ, “Море”

 

От хоризонт до хоризонт – едно и също:

от тъмно-син берил до резеда,

безкраен порив и безкрайно връщане –

море, вода...

И не само вода!

 

От бездната и до възбог – била високи

и всеки връх – гранитен мрачен замък,

сред планини в четирите посоки –

озъбен камък...

Но не само камък!

 

Безкрайна степ, напукана от жажда:

едно поле без край околовръст

от пръст, осъдена до памтивек да ражда –

извечна угар...

Но не само пръст!

 

Като планински хребети прострени,

като поле без край, като море:

една стихия в теб, стихия в мене –

живот и страст...

Не просто битие!

 

Но ако всичко е не туй, което

изглежда под небесния зенит,

ако не е вода и сол морето,

и пръст – степта, и всеки връх – гранит;

не значи ли, че и законът вечен

от пръст по-силен, от гранит по-твърд

е отредил да имам край далечен,

минута сетна...

 

Но не просто смърт!

 

 

© Валентин Чернев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Именно това исках да кажа за "САМОТА 2",че дори и след "ЧЕРТАТА" не бива да губим вяра, кураж и надежда, защото не знаем какво точно ни чака там !!!
  • Разтърстващ стих!
  • Не просто...Поздравления !
  • Но не е просто смърт! Много хубаво!
Random works
: ??:??