Apr 12, 2008, 9:27 AM

Негови 

  Poetry » Phylosophy
446 0 1
Негови

Овчедушно християнство
не върви в света студен,
то си е ахмак-пишманство
за мозък мътно-заблуден!

И бездушно християнство
не мени света студен,
то е нагло готованство
за задник сметко-уреден!

Единственото християнство,
шашкащо света студен,
е безплатно самарянство
от грешник бивш новороден!

Истинското християнство
не корени в света студен,
то Небесно е граждАнство
и Бог във братство изявен...

09. 04. 2008 г.
Прага

И ето, някой законник стана и Го изпитваше, казвайки: Учителю, какво да правя, за да наследя вечен живот?
 А Той му рече: Какво е писано в закона, как четеш?

А той в отговор каза: "Да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа, с всичката си сила, и с всичкия си ум, и ближния си, както себе си".
Исус му рече: Право си отговорил; това стори и ще живееш.

 Но той, понеже искаше да оправдае себе си, рече на Исуса: А кой е моят ближен?

В отговор Исус каза: Някой си човек слизаше от Ерусалим в Ерихон; и налетя на разбойници, които го съблякоха и нараниха, и отидоха си като го оставиха полумъртъв.
А случайно някой си свещеник слизаше по път и като го видя, замина си от срещната страна.
Също и един левит като стигна на това място и го видя, замина си от срещната страна.
Но един самарянин като пътуваше дойде на мястото, дето беше той и като го видя, смили се, приближи се и превърза раните му като изливаше на тях масло и вино. После го качи на собственото си добиче, закара го в една гостилница и се погрижи за него.
И на следния ден извади два динара и ги даде на гостилничаря и рече: Погрижи се за него; и каквото повече похарчиш, на връщане аз ще ти заплатя.
Кой от тия трима ти се вижда да се е показал ближен на изпадналия всред разбойниците?

Той рече: Онзи, който му показа милост. Исус му каза: Иди и ти прави също така.

 Нова заповед ви давам, да се любите един другиго; както Аз ви възлюбих, така и вие да се любите един другиго.
По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си.

Евангелие от Лука 10 : 25 -- 37, Йоан 13 : 34 --35

© Станимир Тахов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??