Носталгия по Южните морета...
... óтглас от Ония дни
(днес им казваме – „Преди”)
идва нощем с вик: „Земя!”
и ме стряска във съня...
Е с Носталгия налѝ
мóже да се обяснѝ,
но не е възможно тя –
да прозрѐ в Реалността.
... Кáкто в приказка живях,
вóлен с ветровете бях...
... Бе Духът неукротим –
фанатичен Пилигрим!...
В Романтични ширинѝ
през едни далечни дни,
Океанът страстно щом –
прѝзовѐ: бе Храм и Дом!...
Всеки неугаснал фар
бе хазартният ми зар
и показваше ми той –
безопасният прибой!...
.... ѝли вече бил съм там
през Живота разпилян:
с откривателският флаг –
пръв да съм на девствен бряг!...
... но възможно е „преди”
в славните пиратски дни
„Веселият Роджър” с флаг*
да е бил на този бряг!...
Може за това сега
ако стигна до Брега
през страстта на не един –
ураган непредвидим:
да открия в пещерѝ
и съкровища дорѝ,
от пирати скрити там
пóдир óбир преживян...
Случвали и лош късмет
някога за дни подред...
Тъй забравени са без
тях – и пещерите днес...
... Но когато си люлян
цял ден в бурен Океан –
влизаш в кръчма, викваш „ром”
и жени за нежен щорм!...
Даже да е „пещерá”
óще от Алѝ Бабá –
помниш думата: „сезам” ,
но не стъпваш първо там...
... óблетя брегът скалист –
рáнен неочакван бриз...
А с разпенени вълни –
лумнаха и светлини...
В утро с аромат на „стрес”
знаех аз, че трябвя днес:
тук от този Южен бряг
дръзко да отплавам пак!...
За Носталгията – знам!...
Нужен ми е Океан!...
И във Южните водѝ
буря да се зародѝ!...
Океанът засиял
в изгревният ритуал
се събужда с ритъм нов –
ураганен, но с любов...
Всичките ми сетивá
тържествуват от това.
Чувствам се богоизбран
мина ли през Ураган!...
Чарът му е просто луд –
невъзможно да е друг!...
Ураган неудържим –
с Красотата съвместим!...
... а Носталгията, тя
с Чувстата и Мисълта
прави гръмовита смес
и ще ме взриви от днес!...
Щóто в тия ширинѝ
Любовта върви предѝ
даже най-добрият ром
и най-силният нагон!...
Там покрива се плътта
често сáмо със цветя,
а тануващата страст –
с боговете е на власт!...
Чрез Носталгията пак
връщам се на Оня бряг,
дѐто с бури за ескорт –
спряхме се в далечен порт...
Там животът бе еднó
денонощно тържествó...
(А навярно тук Гогѐн
бил е много преди мен?...)
... Щó ли точно пък сегá
спомних си за миг брегá?!...
А Носталгията днес
там ме връща с интерес?
Но остана само тя
скитница в Безкрайността:
за да ми напомни пак,
че в Началото е бряг!...
... В утрото тревожен бриз
сви внезапно-поривист
от сребристите водѝ
разлюляха се вълнѝ...
Вдигнах белите платна –
хоризонта бе в мъгла
и зад него продължих,
край обаче не открих.
Но разбрах: Безкрайността
просто е една мечта –
на красиви умовѐ
в носталгични световѐ!...
Вятърът попътен бѐ –
не видях от где дойдѐ.
... И Носталгията там –
хукнах да догоня сам!...
31.08.2019./ Едно време в Южните морета.
*Така са наричали пиратите своя черен
флаг с черепа и кръстосаните кости.
© Коста Качев All rights reserved.