May 30, 2021, 3:58 PM

Обратно броене на цветовете 

  Poetry » Other
1033 3 9

Първо нарисувах недоимъка на думите. И времето.

Бяха кехлибарени стрехите и натегнали от мед.

Слънцето товареше впрегатните планети на вселените,

дребни като семки на изчоплен от децата слънчоглед.

 

После пуснах лятото. И къщите. Откъснатите страници.

Хората, привикнали с нозете си, и хората с крила.

Плиснах върху белите им длани карнавала на косата си

с всичките оттенъци на слънцето по пчелните жила.

 

Лятото се ширна. И след няколко минути стана есенно –

делниците идваха и идваха, и идваха, и пак.

Вързаха бодливите вързопи на животите ни кестени,

после се разпукнаха и паднаха в пазарския ни сак.

 

Седнала сред смрадликите, бързам да извадя цветовете си –

цялата палитра ми тежи като магарешки самар.

Нека ветровете се затворят като дверите на белези,

слънцето обратно да си вземе мимолетния загар.

 

Синьото, червеното и жълтото да пламнат в катедралите.

Хлябът да запази чистотата на произхода си чер.

Имам само няколко минути. Благодарна съм за бялото.

Другото е музика от някакъв далечен гроздобер.

 

© Петя Цонева All rights reserved.

Произведението е включено в:
  1206 
Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Много хубаво!
  • Неподражаема и разпознаваема. Изключителна си, Петя. И въпреки, че този стих няма силата, с която ме разтърсваш обикновено, много се радвам да те видя.
  • Прекрасно!
  • Хубав стих! Обичам да те чета
  • Благодаря ви за добрите думи! Майсторе, необичайната метрика се е получила абсолютно неосъзнато при мен. Всяко стихотворение звучи в съзнанието ми първо като песен, а после нейният ритъм става основата на образите и смисъла.
  • Разкош!
  • Колоритно! Хареса ми!
  • Четирисричните размери са рядкост. Дори не помня от колко време не съм срещал пеон 1.
  • Много цветно и красиво!
    Сякаш космическа палитра е втъкана в него!
Random works
: ??:??