Jul 8, 2008, 6:00 PM

Обърнато време 

  Poetry
1417 1 37

 

Отсреща на балкона, уж сред хората,

една старица шие своя гоблен.

Но всъщност е сама насред умората.

Прегърбена. Смалена. Като спомен.

 

Тя шие своя гоблен, но къде ли е

сърцето, дето ще му се порадва?

Това последно свое ръкоделие

едничко тя след себе си оставя.

 

Току поглежда тази празна улица,

като че още тайно се надява,

че липсата е просто зла приумица.

Кошмар по изгрев, който се стопява.

 

Очите й отдавна са пресъхнали -

от сълзите конците си изпреде.

Като на пресен гроб цветчета цъфнали

изникват бод след бод под поглед сведен.

 

Смъртта без време й отне най-скъпото.

Сега старицата бродира дните,

които й остават до отвъдното.

И моли се да свършат със конците.

 

Остава само да довърши гоблена -

нали така му беше обещала?

И ще го отнесе при него. Спомена.

Къс майчина любов, плата втъкала.

 

..........................................................

 

Когато наобратно тръгне времето,

децата плащат във аванс за греховете.

А белите коси забрадно черни са.

Да надживееш син е тъжно. И нелепо.

 

© Ивайло Динков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??