Jul 21, 2016, 7:58 AM  

Олимп (из "Европейски оди и поеми") 

  Poetry » Odys and poems
888 0 15

Олимп – на Зевс хилядолетно царство

и дом на всемогъщи богове,

познал победи, обич и коварство,

епични битки с дръзки врагове!

От тук започват древните легенди,

начало си на вековечен свят,

възход и слава сбрал, и звуци медни

от песни на аеди; кръговрат

от миналото старо през живота,

във който простосмъртните и днес

все още търсим пътя към доброто,

превърнали те в символ на прогрес!

 

До всеки малък пристан на Егея,

до всеки остров в бурното море

ти пращаш знак – с дъха на бързовея,

на чайките с ефирните криле,

и на бузуки с плачещата струна,

с усмивката на стария рибар,

с отблясъка на слънчева лагуна,

със светлото око на морски фар,

и с чаша узо, с вино и сувлаки,

с приятелския смях до сутринта,

с извивките на кръшното сиртаки,

което с плам танцува любовта!

© МАРИАН КРЪСТЕВ All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??