Останах романтик,
въпреки ферментиралите мигове
и горчивия вкус на солени съждения.
Въпреки просташки сладките хвалебствия,
откупени със сребърниците на Юда.
Останах романтик,
въпреки че разрушиха хоризонтите
и направиха от тях капани.
Въпреки че ме изтриха с ненавистна гума,
а с фамилна ножица ме изрязаха.
Останах романтик,
въпреки че с воденичен камък на шията
хвърлиха любовта ми в блатото на омразата.
Въпреки че отсякоха дървото,
което бях отгледала от семчица
и върху което пеех...
Останах романтик,
въпреки че мои кожи топлят чужди джобове.
И милостиня бях във шепите на просяци.
Въпреки мъката, рисуваща лицето и косите ми
със многоцветието на ангели...
Останах романтик, въпреки всичко.
Тогава се научих да се виждам.
Открих какво е преданост, любов и вяра...
и всички вкусове добиха сладост.
Останах романтик, защото
следи оставя тритото от гума,
а водна лилия е любовта
разцъфнала сред жабуняка на омразата.
Останах романтик, защото
ново дърво посях за бликналите песни,
докато сипех истини във просяшките длани.
Разбрах, че болката и мъката са нашите фантазии.
Останах романтик.
© Диана Кънева All rights reserved.