ОТКРАДНАХА МИ ДЕЛНИКА
- Вярвам в Бог и в Бетовен.
(Рихард Вагнер и аз)
Отмъкнаха ми делника
в тази залисия.
Изпекоха го. Стана зелник
в празнична тепсия.
Приятелите се затриха
сами в далечината.
А с Бог разбирах се от малка -
като дете - в махалата.
На масата сборичкаха се
пак тия и ония...
И сътвориха страшно шумна,
позната олелия.
С Бедняка Бог бих пила всичко
и в чаша без позлата.
Но вън от студ изцъкли се,
напук, дори Луната.
Моят Бог е много готин.
Той е арабия.
Понякога пробутва живот
и на вересия.
Но в света царуват вече
не светлите му вери,
а натрапените разни пошли -
чужди изневери -
между религии, идеи
и хилави химери.
Продажба върти не един
маскиран гидия.
Вървят фалшиви чувства
по левче - на сергия.
... Видях как в тъмен ъгъл
се скри душа позната.
А пък аз на помощ
извиках самотата.
Wali/Виолета Томова/
© Виолета Томова All rights reserved.