"Що е с дявола събрано, по дяволите отива"
Народна мъдрост
Ах, пари, пари - хартийки и метал!
Цял живот събираш и ги трупаш
с труд и недоимък, с мъка и печал,
и не знаеш за какво се луташ.
Може би за бели, или черни дни,
за добро, или за зло ще трябват.
Зарад тях погубваш свойте младини,
все делиш от дрехите, от хляба...
Пари, пари - и честни, и безчестни,
постигнати по начини различни -
с огромен труд, или пари пък лесни,
все едно - те правят ни безлични...
И който цял живот на тях робува,
той и със дявола се съюзява.
Не му остава време да добрува,
духовно себе си опустошава.
© Славка Любенова All rights reserved.