П Ч Е ЛИЧКА
Идваш от безвремие далечно,
човек не знае твоето начало,
с мисия тежка орисана,
а си тъй крехка и малка!
Сбирайки райския аромат,
неуморено посяваш живот,
част от вселенския кръговрат,
увенчан с медоносен плод!
На почит в древен Египет,
свят символ в Европа,
сълза от бога пролята,
без теб ще пустее Земята!
Летиш над гори и поляни,
ухайни цветчета целуваш,
а те благодарни, засмяни,
даряват прашец и нектар!
Жълто-черна жътварка,
омайна е твоята песен,
като пламъка на светулка
и цигулката на щуреца.
Жужейки в труд всеотдаен,
неусетно гласът ти притихва.
По пътя ти кратък – безкраен,
цветя и рози поникват!
В плен съм на твоята нежност,
а от тайната в теб изумен!
В същността ти прозира пътека,
за човека път съвършен!
Ти си безкрайно значима,
като оазис в пустиня.
Не! Ти си просто незаменима,
като живителна глътка!
© Евлоги All rights reserved.