Mar 13, 2022, 5:46 PM

Петковден 

  Poetry » Phylosophy, Civilian
252 0 0

                                    Петков ден

 

 

 

 

Днес е хубав ден българино, твоят имен ден,

на Света Петка, на свята жена той е наречен.

На една праведна християнка е посветен,

един ден в годината за хората необикновен.

 

Когато си отиде лятото и с него есента,

тогава идва празника на святата жена.

И по нивята български свършва работата,

идва време за почивка, сборове и веселба.

 

Тя Света Петка покровителка е на жената,

на близките до нас жени и родни майки.

Тя е тяхната закрилница, тя от зло ги пази,

и техните мили чеда, рожбите им тя ще опази.

 

На този ден именничке стани рано заранта

и направи хубава житна питка за празника.

Намажи я с мед и я наречи на светинята,

свари курбан за здраве и почерпи хората.

 

Ще дойдат хората да те поздравят за празника,

почерпи ги с блага питка и чаша вино с усмивка.

А нашите двама синове, деца с цвете в ръка,

ще поздравят майка си, заръка от техният баща.

 

 

© Валентин Миленов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??