Петков ден
Днес е хубав ден българино, твоят имен ден,
на Света Петка, на свята жена той е наречен.
На една праведна християнка е посветен,
един ден в годината за хората необикновен.
Когато си отиде лятото и с него есента,
тогава идва празника на святата жена.
И по нивята български свършва работата,
идва време за почивка, сборове и веселба.
Тя Света Петка покровителка е на жената,
на близките до нас жени и родни майки.
Тя е тяхната закрилница, тя от зло ги пази,
и техните мили чеда, рожбите им тя ще опази.
На този ден именничке стани рано заранта
и направи хубава житна питка за празника.
Намажи я с мед и я наречи на светинята,
свари курбан за здраве и почерпи хората.
Ще дойдат хората да те поздравят за празника,
почерпи ги с блага питка и чаша вино с усмивка.
А нашите двама синове, деца с цвете в ръка,
ще поздравят майка си, заръка от техният баща.
© Валентин Миленов Всички права запазени