Oct 4, 2014, 8:47 AM  

Подсъзнателното 

  Poetry » Phylosophy
436 0 3

 

Подсъзнателното

 

Във тайнственият свят на Подсъзнателното

се вмъкваме непозволено често,

но той върви по допирателната

на цялото съзнание човешко.

 

А тайните, които там се крият

усещаме като предчувствие за нещо,

което властно ни влече, а ние

безсилни сме да му стоим насреща...

 

И тръгваме покорно след инстинктите,

макар че Разумът зове тревожно

и явно са заложени по пътя примките-

не ги избягваме, дори да е възможно!...

 

И любовта, която ни разнищва,

от Подсъзнателното сякаш ни издебва,

изкача като ураган от нищото

и със страстта си властно ни обсебва...

 

И сънищата някога познават,

това което предстои да стане,

но тяхната загадъчност остава

в реално време все неразгадана...

 

Понякога летим, летим в съня си

и падаме, и падаме безкрайно...

(Навярно някога били сме птици,

но- атавистично е останало във тайна!...).

 

И затова сме влюбени във вятъра,

и в синевата бистра на небето...

(Но пък защо, откъснем ли се от Земята,

забива със тревожен пулс сърцето?...)

 

Защо на сън повтаряме живота

и ужасът е пак голям тогава?...

Какво е Разумът ни забранил, но

Позсъзнателното ни го разрешава?...

 

... От четири страни крещят въпроси:

„Каква цена платили сме да могат

из Вечността душите да се носят?...”

... Но отговора знае само Бога....

 

Коста Качев

© Коста Качев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Подсъзнателното ни събужда с трясък. Привлича ни като магнит и
    подсъзнателно се спускаме след него.Ти си успял така целеобхвато да
    се докосниш до всичките му посоки и да ни оставиш сами да отговарями на неотговоримите въпроси.Това всъщнос е истинската поезия, така талантливо сътворена.Това е изкуството!Аз те поздравявам и ти отговарям с отговора на финала ти:
    "От четири страни крещят въпроси:
    Каква цена платили сме да могат
    из Вечността душите да се носят?..."
    ...Но отговора знае само Бога."
    Поздравявам те и се възхищавам!Поставям ти най-възможната висока оценка.
  • Неподсъзнателно те поздравявам!Дал си живот на още някой...
Random works
: ??:??