1.
Имам нужди, нямам сили,
имам очи, а си служа с думи,
с думи, недостатъчно силни
сред силните шумове!
Разумно и ясно мисля,
и когато не гледам: сънувам,
не ме тревожат мислите,
а от сънищата се страхувам!
Имам нужди, нямам сили,
имам ум, а си служа с измама,
като в цирк със крокодили,
като в цирк с хипопотами.
2.
Аз съм актриса
и ме гледат.
Аз съм певица
и ме слушат.
Аз съм богата
и няма да ме купят.
Аз съм богиня
и ми се кланят.
Колко пламък,
колко мисъл,
колко истина,
колко трепет,
колко късмет,
колко душица,
колко злато,
колко пушек
има в тези думи само!
Направо ме втриса!
"А мислех, че в устата ми има гуми –
сори, боксьорски навици,
и само като се чета - се обичам,
е, извинявайте."
3.
“Ех, защо измисляш проблеми?” –
ще попитат Безгрижните.
“Ами имам въображение” –
ще отговоря.
“Но... всичко ти е наред” –
ще се възмутят Отраженията.
“Изглежда, че добре се боря.”
“Не си по-зле от нас” –
ще ревнат Слабите.
“Защото съм силна” –
ще кажа.
“Защо гониш мислите си?” –
ще питат Логичните.
“Защото чувствата за мен са най-важни!”...
28.02.2006 – 22.01.2007 - 01.02.2012
© Ема Венева All rights reserved.