Jul 1, 2010, 7:51 PM

Поезия от физифори 

  Poetry » Other
551 0 1

Взряла поглед в екран от светещи ванадиеви кристали,

облъчени от тънки снопи монохромна светлина,

събира в поле магнитно хиляди поетови заряди

и ги изстрелва в безкрайни кванти от електрически слова.

 

Коя е тя – дали на Нютон някоя от дъщерите?

Или на Айнщайн племенница с пламтящи кваркови очи?

Или може би събрала всичките закони на дедите -

дете излязло от теорията на вечността?

 

И колкото и да е относителна във своята поезия,

огъва абсолютно времето на нашите орбитни души.

И заискрява в бяло като наситен пламък от магнезий

в милиони нажежени плазмени лъчи.

 

Поезия странна и дълбока като изкусна квантова теория,

но толкова позната и човешка като „Еврика” на Архимед!

Със собствени слова от непосилни формули говори

и сякаш че пропада в недоизказан интегрален ред.

 

Това е поетеса, от физик възпята!

... сред заряди бягаща от цветен прах,

четеш ли я - влизаш в материя непозната...

А за мен остава лек физичен грях!...



© Христо Стоянов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??