За слава Ваша хилядолетна
венци се кичат, стих се гради...
Писмеността Ви, братя славяни,
прозорец свят - народ озари...
Българска обич, почит и вяра
с родолюбие днес ще сплета,
за реч, за четмо свято с любов,
сърце християнско за Вас с благослов!
Още ечи манастирският звън,
манастирско перо там скрибуца...
Как монахът свят оставал без сън
и тихо поемат пак братята вън...
И стъпките екнат век след век,
с най- ценния дар от дедите.
А, Бе, Ве... знаци святи... до Я
осенят дух, променят съдба!
Днес греят лалета, песен ечи,
знание щедро и светят очи...
Помнетe, чеда, със слава, почит човечна,
Божествен дар, писменост вечна!
© Елена Калчева All rights reserved.
Тази писменост вечна
е наша!