Jul 25, 2017, 1:57 PM

Помпей 

  Poetry » Phylosophy, Other
334 0 2

Град бляскав, изискан,

град вечен,  град пищен,

град знатен, изпълнен с живот...

град гнусен, противен,

град скверен, град мрачен,

град жалък,  окъпан в разврат...

Ти беше наказан

от Бога  всесилен,

ти беше погребан от раз,

Везувий обвѝ те

в прегръдка от пепел 

Везувий превърна те

в прах...

 

Дни, нощи гореше

и грешните в тебе

предадоха Вечного дух.

В отломки превърна се,

скверно градище,

причината бе

твоят грях.

 

 

 

© Андрей Андреев All rights reserved.

През I-ви в. пр.н.е. вулканът Везувий изригва и унищожава римския град Помпей. Градът, заедно със съседния нему втори град, Херкулан, е открит отново едва през края на XVIII в., когато археологията започва малко по малко да се превръща в значима наука.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Много силно, Анрей! Като самото възмездие! Браво!... От мен макс. оценка!
  • Хубав стих, Андрей. В тази епоха почти всички градове, особено римските, са били грешни и са се ширили разврат, братоубийства, подкупи, проституция, хомосексуализъм, содомия и какво ли още не... Поздравявам те!
Random works
: ??:??