Понякога звезди угасват.
Понякога небето чезне.
Понякога и те зарастват, раните,
но ще излезе,
друга, и ще се отвори,
ще кърви, ще гангренясва.
С живота труднично се спори,
и както циганката урочасва,
поредният човек, откриваш,
-животът ни бърбори нещо,
а ти му нищо не разбираш,
ту студено става, ту горещо.
Понякога ти камъче показва.
В пръстта, окаляно и бяло,
мушваш го във свойта пазва,
във колко джоба е седяло...
Сега на тебе ще говори,
приказки, като клюкарка,
до среднощ ще ти разказва,
за змей откраднал нестинарка,
за туй как четници съзряло,
без надежда, да се бият,
мъжката, а на умряло,
над телата, майките да вият.
Ще разправя то докато съмне,
как детенце със ръчичка,
взело го е за да гръмне,
с прашката си по сърничка.
Има да ти шепне, шепне,
години хиляди живяло,
един го вземе, друг го метне,
толкоз много е видяло.
И теб ще види, ще говори,
от теб, истории на друг човек,
в нощите друг ще се кокори,
и друг, и тъй до памтивек.
Лошо е, ако от пазва,
влезе някак си в обувка,
тогава спира да приказва,
а щом си с възел, вместо с джувка..
Затуй, щом видиш ги, не спирай,
с камъчетата шега не бива.
В пазвата единствено събирай,
спомени, като коприва.
Съдбата всички е оплела.
В своя сложна плетеница.
В това е толкова умела,
както италианец прави пица.
А ние правим върху нея бримки.
Плетем я, както маца с четка,
художник, или както снимки,
фотографът прави на кокетка,
и прилежно после я оставя,
в албумче, или във картина,
тъй съдбата, ни поставя,
понякога под карантина..
© Лебовски All rights reserved.