Приготвяне на пилешка супа
Нарязваш ядовете с лука -
сълзите рукват на потоп.
Не плачеш. Октопода си улучил!
Подсмърчаш като в опело.
Размазва олиото словореда
в деветата вълна от сол.От топлото
загубваш смелост и люто чили
за капак затваря тоя ад.
От другото посипваш щедро:
от всяка твар зелена смес
(как всичко ми понамирисва
на уличен поток след шест –
клошари, котки, кучета, коли
и общата сънливост в здрача,
но въпреки това – как крачи
пионка всяка в своя ред).
Месото, морковите – на снаряди.
Едно перо все още се мотае
из въздуха на кухненския бокс -
репортери от ранния блок го улавят.
Почти е утро. Бие седем.
Разтварям се като жълтък
във врящото гърне на понеделник.
Виновна съм, че епицентърът
на световния мир ми е чужд.
Правя си супа без рецептурник.
На европейското бъдеще не му пука
каква е моята мярка за вкус.
© Златина Георгиева All rights reserved.