На пазара настана суматоха.
Етикетите с цените подмениха.
Подвикна някой: данъчни дойдоха.
И половината търговци се покриха.
Започнаха проверка, Господата.
Бяха стриктни. Нямаше шега.
Огледаха на първия везната.
Но той им пъхна двайсетачка във ръка.
И вторият със малко се оправи.
Но третият... Тук бях нужни сто.
Престъпно е по този начин да се прави.
Тук пише "ечемик", а в чувала е просо.
И изведнъж! О, Боже! Престъпление.
Старица е разпънала чаршаф.
Изпадна данъчният в изстъпление.
Не беззаконие е туй, а грях.
Да видим... Ти какво продаваш?
Снимки, рамки пожълтели, гоблени.
Със далавери ли се занимаваш?
Не синко! Аз продавам спомени!
© Ник Желев All rights reserved.