Съдбовни решения, безумна реалност...
Магическа сила, неземна игра...
Какво ли по пътя очаква ни?
Каква ли била нашта съдба?
И в тази безумна и странна реалност
се срещаме с тебе, живот...
И каква ли е твоята тайна -
изненадващи удари следват безчет.
А ние сме просто наивни човеци,
забравили своя произход и Бог...
И търсещи вечната истина,
потъпкваме всяко добро...
Защо ли е нужно погазване
на природни закони, човешки съдби,
с единствена користна мисъл:
Да бъдем първи, без да ни боли...
С тази побъркана скорост
на безумни идеи, мечти
погубваме най-ценното в себе си -
оная красива частица от Бог.
© Биляна Христова All rights reserved.
Не винаги при търсенето на "вечната истина" се потъпква "всяко добро" - да се твърди нещо такова, пък макар и в полу-стихотворна форма, е направо нелепо. Моля авторката да не ни слага в една група със собствената си житейска философия.Да си погазва колкото ще природни закони - това си е нейна работа. Но да го прави в първо лице, единствено число, а не да се крие зад "ние, наивни човеци". В тази връзка уверявам авторката, че повечето от хората нито са наивни, нито са забравили Бог. А дали доброто ще се потъпче в търсенето на истината, е въпрос на дъъълга философска дискусия. И кое е това"добро", което ще бъде потъпкано в процеса на търсене на истината?
С риск да потъпча "доброто", ще кажа, че истината за това откровение, така както аз я намерих, е следната: наивно-сладникаво-сантиментално като изказ.Патосът е в повечко.Ритъмът е безмилостно изпотрошен.
Истината е обективно понятие, макар възприемането и да е субективно.
Пожелавам следващите опити да са по-успешни!