Пухче перушина
срещу две машини
На пътен възел „Детелина”
(в ремонт от н’ам коя година)
летеше пухче перушина:
безцелно, волно и щастливо,
не гледаше света накриво,
но две машини го видяха
и сякаш нему завидяха.
Огромен валяк: тежък, важен
подгони го, за да го смаже
и не след дълго го настигна...
Целта зловеща той постигна -
напред, назад, вибриращ бясно
извърши делото ужасно!
Отдръпна се, но с изненада
видя, че нямаше пострадал,
а цяло пухчето си беше
и най-спокойно пак летеше.
Цистерна „Зил”, обаче ревна
със силна струя: страшна, гневна,
вода навсякъде се плисна
и перушинката накисна.
С реализирани идеи,
доволни, двамата злодеи,
заминаха, но беше лято
и слънцето е като злато...
За помощ вятърът полъхна
и след минути тя изсъхна.
Отново литна към небето,
забравила това, което
подвластните на злите сили
преди ù бяха причинили.
Прости им всичко тя, защото
бе вярна твърдо на доброто,
а то не може да намрази
и, даже в опит да се сгази,
остава здраво, невредимо,
усмихнато, ненаранимо,
че то, при своите нагласи,
решава само с любовта си!
© Марин Цанков All rights reserved.