Един ден Човекът, тъй както живял,
приключил с Живота и взел, че умрял.
Застанал пред Оня, с тефтеря в ръка:
- Е, казвай, Светийо! Къде да вървя?
Дръгливо си Петър почесал врата:
- То ту-у-у-й... Много сложно-о-о... Аз к'во да река?!
Ще питаме Господ каквото реши -
във Ад ли, във Рай ли ти да вървиш.
Тогава на Господ дочули гласа:
- Отново за всичко ли аз да реша?!
Тогава, Човече, загадка ти давам -
както ми отговориш, така ще решавам!
Ръката си Господ размахал, развял
и пътя си земен Човекът съзрял.
Там четири стъпки понявга били,
понякога стъпките двечки, сами...
- Туй, стъпките дето са четири, Боже,
Ти с мене май бил си... Да ми помогнеш...
А стъпки дето са двечки, сами...
Уверен аз бил съм! Е, сам кажи!
- Там, дето стъпките четири биват,
Добрият и Лошият Път се извиват...
Там, дето стъпките само са две-
Аз тебе, Човече, държах на ръце!
© Красимир Дяков All rights reserved.