Разсейването е сеене.
На вниманието раз-сейване.
Знание за наоколо.
За обкръжението по пътя.
Знание от "точки" много.
Разсейването поражда устойчивост.
Стъпваш на здраво.
Знаеш къде да стъпиш.
А знаеш, защото гледаш-осъзнаваш.
Разсейването е охранна мерка.
Но разсейването не е безотговорност.
Не трябва да бъде.
Гледаш нещо важно.
Трябва да внимаваш.
Ти нехаеш - лошо е това.
Разсейването е изучаване на обкръжението - средата на това, що изучаваш.
Важното и главното е сол.
Обкръжението е хлеб.
Разсейването е на желязото ръждата.
Разсейването е точката втора на това, което гледаш.
Трета и четвърта.
И точка още външна.
Тя е извън кръга на твоето замислено внимание.
Разсейването е нещо друго.
Почивка-свежест на вниманието.
Красота незабелязана.
На младежа лютостта и лудостта.
На девойката смеха.
На кучето внезапния устрем.
На орлите любовта.
На магарето търкалянето по земята.
Разсейването е грижа за топлината във дома.
Разсейването е младост, радост и жена.
Разсейването е природата.
Многообразие.
Условие за раждане на чистото желязо.
Разсейването нужен е боклук.
И още - грижа за почистването му.
,,раз,, - означава Ра - Слънце.
З - значи за - множествена връзка.
Много за - значи Светлина за неща много.
"Сейване" като добавим става разсейване.
Значи - многократно сеене на светлина. Ура.
На парите харченето-даването дребно е разсейване.
Сееш пари - даваш пълниш скромни празнини.
На кучето лаят със провлачване.
На вълка - воят подзвезден.
Разсеване това е, и замисляне.
Еротиката е разсейване.
Разходката.
И в центъра на разсейването се намира
Огъня на вниманието системно.
На съсредоточеното внимание.
На целесъобразността.
Красотата от разсейването се поражда.
То ни учи да почиваме и мислим.
Лъвът се готви за скок.
С него събираме решителност.
Най-доброто разсейване -
Прославянето на боговете е.
Гледай-гледай, пей-виждай-мисли.
Съсредоточѝ се малко.
Разсей се, после гледай пак - в "точката" тревожна, радостна ил просто нужна.
Не бой се ти да се разсейваш.
Разсейвай се.
И от огъня що се от внимание устойчиво и трайно, от воля, дух и устрем поражда -
Не се отказвай!
Поддържай го и него.
"Дърва" за този огън - разсейването дава.
Слава на Велес. На боговете до него - други.
И на Лесничея скромен тук.
Ура
Лесничея
© Леснич Велесов All rights reserved.