Ex Oriente lux, ex Occidente luxus*
И ето – пряко всякакви закони
потекоха на запад и на юг
водите на реките ни изконни,
с една повеля: – По-далеч от тук!
Загърбиха реките на България
Евксински понт и стария Балкан -
днес те се вливат в Елба и Лоара,
в Мисури, в Темза, в Тахо, в Мичиган...
И мене жребият не ме отмина,
и мене болката ме изгори –
частица “аз” избра си за родина
страната на големите пари.
И моят тих бял Дунав ще се влива
на Мисисипи в калното море...
Пази ги, Боже!
Нека са щастливи.
Дано са здрави и да са добре.
Тъй, без да се простят, далеч отиват
- понесени от вихър семена -
най-умните, добрите, талантливите,
все с български, славянски имена.
Но, пръснати по двете полушария,
те не превземат този свят със страст –
без бой, без кръв поделят си България
онези, по-богатите от нас.
___________
* Ex Oriente lux, ex Occidente luxus – лат. – от Изток – светлина,
от Запад – разкош
© Валентин Чернев All rights reserved.
Позволявам си един несръчна реплика, която е на светлинни години от твоята поезия, но е също искрена!
На колене
на Велчо Велчев
Тез здрави колене, Родино,
на знатен български строител,
защо покрити са, Родино,
със два мазола страховити?
Защото в пек и мраз, Родино,
тез колене са на земята,
но не да просят милостиня!
Мъжът ценен е в занаята,
а занаятът му е мъжки-
със плочи подове покрива.
Той стегнал е стотици къщи,
затуй нозете са такива.
Засмени са му днес очите,
защото е разбрал отколе:
Мадрид не вярва на сълзите,
а оценява по мазоли!
Но аз те питам: кой допусна
чедата твои, тъй обични,
ранени тебе да напуснат
и в чужди дом да коленичат,
не тук да просят милостиня,
а път за внука да отворят?
Ала...ти плачеш с мен, Родино!
ПРОСТИ!!!
НА КОЛЕНЕ ТЕ МОЛЯ!
Мадрид, 2005 г.