Писнали са гайди, гайди гласовити!
Наизлезли всички български комити,
храбри харамии, старите хайдути,
смелите войводи, с подвизи прочути!
А след тях запели тамбури, гъдулки,
медени кавали, гусли и цигулки:
музика балканска вятърът понесъл–
Дунавът се плиснал, Одрин се разтресъл!
Думнали подире тъпани големи!
Падали конаци, рухвали хареми...
чуждите неверници трескаво се стягали
и към Анадола отомански бягали!
Знамена развели български юнаци,
гордо заблестели лъвските им знаци!
Песента юнашка надалеч ехтяла,
Пирин я подхванал, Странджа я запяла!
Над Родопа ширна волно се извила,
бури черноморски давали й сила!
Българин отколе тъй е вдигал сватба–
враг или предател той дарявал с брадва!
© МАРИАН КРЪСТЕВ All rights reserved.