Sep 17, 2017, 9:20 PM  

Руска църква 

  Poetry
400 1 8

     (Православна църква Св.Василий Велики)

                                  Болония

 

           Неделя в старата Болония,

           градът след нощен празник спи.

           На улица със сводове покрита,

           вековен храм отворил е врати.

 

           Той кули няма, до небе стени,

           ни златна утвар за безброй пари.

           Пред неговите двери от зори

           редят се тихо руските жени.

 

           Дошли далеч от равната земя,

           оставили семейство и деца.

           Стоят сега под дървена врата

           на родна църква в чуждата страна.

 

           Надежда светла топли им сърцата,

           забрадка слагат, палят свещ.

           С молитви чисти към Небето,

           измолват прошка, чакат вест.

 

           Подема хорът тяхната молитва

           и сам Свети Василий сякаш слиза.

           Присяда тихо, а сетне литва

           на своите деца понел молбите.

 

           Насреща Богородицата Руска

           разперила ръце ги благославя.

           И мир в душите им разпръсква,

           за миг почувствали се у дома.

 

           Неделя в старата Болония,

           Италия дълбоко още спи.

           На улица със сводове покрита,

           във храма руска реч кънти.

           

© Хари Спасов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??