Полунощ вещаеше магия в мрака
и ухаеше на златно утро, напоено със лечебна сила-
той легна на тревата, за да ги почака
и да види тайната обвита в перлени премени, която всяка беше скрила...
Скрит и той бе зад бодли на гъста драка,
ала време дълго мина и унес го понесе-
само съчка под гърба му що затрака,
го пробуди и сънят му се разнесе.
Музика пролази до ушите му в нощта
в миг той забрави спомени, любима и загуби време,
нежна длан докосване с целувка завеща,
а само с поглед сърцето му можеше да вземе.
В кръг застанаха една до друга и лумна огън от земята
запяха тихо песен мистична и той утихна във въгленови очи,
вода до жар потече и цветя поникнаха им във краката:
- Шшш... тихо, момко, сега магията ще видиш- само замълчи...
Венци оплетени от горски билки
в жарта легнаха, от главите си свалиха
редиха заклинания за жени, мъже, чеда във люлки и родилки
с живителната сила на Земята венците заредиха!
Вкараха ръце във живите огньове
и пламнаха косите в лунно слънце,
сълзи покапаха във Еньови дворове
и от всяка си покълна лековито зрънце...
Една отдели се и при него отиде
дари му своя магичен венец:
- Нека той при тебе да иде
и силата да върне на твоя младенец!
- Вещици сме някога наричани-
в самодивски дрехи с горски имена,
на смърт от зли очи обричани,
а всъщност ние пазим хората и техните чеда!
- Всеки в самодивския ни поглед изпада във омая,
но това е за да запазим мистиката на Земята в тайна-
за свят единен на горски вещици и хора аз мечтая,
но вие да го заслужите няма... Или може би съм твърде крайна?...
- Имаш болно дете и не за мене си тука
вземи венеца, положи го в неговата гръд,
а сега махни се, ще имаш сполука
обърни ми гръб, излез от самодивската сянка отвъд!
***
Слънце окъпа се в ароматна роса и изгря-
тях ги нямаше, но споменът във въздуха шептеше
неговото дете в този ден оживя...
а в умът му глас непознат все още ехтеше...
© Каролина Колева All rights reserved.