Смирете се. Не си въобразявайте,
че ще живеете едва ли не безкрайно.
Бъдете честни. Непрекъснато внимавайте
да не завиждате, макар и тайно.
Бъдете търпеливи и внимателни.
Не пожелавайте на ближния позора.
Правете добрини. И назидателно
не бързайте да съдите за хората,
преди да сте потърсили у себе си
вини и грешки и греховни мисли.
Човешките души са сложни ребуси -
не са ни черни, ни като снежинки чисти.
Да не злобеете. Интриги и предателства
да не замисляте във върколашко време.
И глухи за измислени ласкателства
по праведния път дано поемете.
© Нина Чилиянска All rights reserved.