Jan 9, 2013, 1:19 PM

Седемте смъртни гряха 

  Poetry
537 0 3


Здравей отново, мила моя!
Да поговорим днеска за греха!
За моя, нашия и твоя,
за мислите и същността.

 

Изкарай лист и химикалка
и греховете смъртни напиши.
Спомни си ти дали от малка 
затъвала си в някой до уши.

 

Живее ли във тебе ГОРДОСТ
и да се чувстваш “център на света”?
Лекува се удачно със СМИРЕНОСТ
и много справедлива доброта!

 

ЗАВИЖДАШ ли на другите за нещо,
имоти, слава, красота?
Гризе ли те отвътре, тягостно, горещо?!
Лекува се със СКРОМНОСТТА!

 

А ЛАКОМА ли си за скъпи питиета,
изкусни гозби и блюда?
За лакомите има хиляди куплета.
УМЕРЕНОСТ е формулата за това!

 

Гори ли в тебе ПОХОТТА?
Разкъсват ли те яростни желания?
Сред всички грехове е най-голяма тя!
И ЦЕЛОМЪДРИЕТО само е спасение!

 

Обзема ли сърцето ти ГНЕВА?
Той разяжда духовните клетки,
като рев на звяр във нощта,
ТЪРПЕНИЕТО мачка дяволските плетки!

 

Дали случайно в тебе няма АЛЧНОСТ?
Да имаш всичко, тука и сега?
Тя лекува се само със ЩЕДРОСТ
към добрите и прави дела!

 

Обхваща ли те често ЛЕНОСТТА?
Така, да си седиш и да не правиш нищо!?
ТРУДОЛЮБИЕ е мярката срещу това,
защото иначе наистина ще бъдеш нищо!

© Явление All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??