И не знам защо
тишината се превърна
в падащо листо.
Черните стъпки в мрака
станаха по-крехки
и от изсъхнало дърво.
Далеч от всяко слънце,
в разкъсана материя
на умираща звезда,
там отдавна се е скрила
една наша приятелка добра.
Беше с нас за кратко любовта.
Аз я хранех с всичко –
и с болка, и с тъга.
И с изранено щастие,
и с мъничко вина.
Тя изглежда обаче си остана
гладна дори и с това.
Иначе защо така
внезапно тръгна
и остави лепнеща самота?
Бих й писала писмо,
за да я питам какво?
Какво беше толкова
погрешно и навярно
зло, че я накара да си върви?
Какво я накара да угаси
клечката кибрит в нашите очи?
Но с изкривена усмивка
осъзнавам, че тя
не е можела да се храни само
с тези ястия. Сега разбирам,
че е трябвало щипка подправки
и от твоята душа.
© Цвети Векова All rights reserved.