„Сламена вдовица”...*
... залязващата светлина играе
в отблясъци вълшебни –
жена загледана в Безкрая
и в оживялите легенди,
нашепва на вълните нещо свое,
но само Вятърът я чува,
че заглушава я прибоя...
... а Вятърът далеч пътува...
... Навярно страстни вопли на Душата –
мечтите не осъществени!...
... Или внезапно осъзната
и мисълта за: „ Друго време”!...
Живяно в „ласките” на Самотата
на овдовяла гълъбица:
със болестите на децата,
а нощем – „Сламена вдовица”,
че най бе тежка Самотата нощем
от мрачни мисли, и защото
и сън не идва, а и óще –
безбрежно празно бе леглото...
... но и децата вече отлетяха
и Самотата: по – ужасна
е в дните дето остаряха
и с перспектива са неясна...
Отдавна някой злобно в календара
ѝ всички празници зачеркна...
А с Бог дори сама се скара –
та и не стъпва вече в черква.
И като някакъв хибрид мутантен –
е нѝто с булките – невеста,
нитó с момите в жест спонтанен
да иде на интимна среща!...
На този бряг стоѝ самотна - тука
където беше я оставил,
че може пък и да почука
през Вечността не я забравил...
Мечти!... Мечти... Безумно илюзорни...
И само Вятърът ги чува,
но той се скита безпризорен –
не ги разбира... Не ревнува...
... Вълните монотонно се разбиват
и във прибоят се белеят –
брегът във линия красива
дели безбрежността от нея...
... Отсам е тя... Животът ѝ... Скалите...
И миг от залеза отронен...
Оттатък – в танца на вълните –
е избледняващият спомен!..
От тука във една подобна вечер,
но цяла вечност от тогава,
(тя времето не смята вече!)
моряк в Безкрайността отплавал...
Той обещал при нея да се върне
щом на Безкрая се насити:
а Вятърът назад обърне –
и сам се уморил да скита...
... Но силен наркотѝк е Свободата –
Безкрайността е необятна,
а толкоз кръчми по Земята
примамват и с любов приятна!...
А в тях и ромът (знай се!) не пресъхва...
И там след дните в океаните
морякът във уют отдъхва –
безпаметно след ураганите...
И лесно се забравя обещаното!...
А щом пък бурята утихва –
на кея чака Океана
със нов Шанс, с който се усмихва...
И всеки оцелял щастлив в хазарта
на Урагана във окото –
не би се върнал пак при старта
в уюта скучен на леглото...
*”Сламени вдовици” наричат съпругите на
моряците, които много дълго време отсъстват
от дома си.
© Коста Качев All rights reserved.