Dec 11, 2011, 10:57 PM  

(След)изборна трубадурска песен 

  Poetry » Strict forms, Other
2748 1 25

(След)изборна трубадурска песен

 

                            "Човекът словесни паднал е до скота”.

                                                             Ив. Вазов

 

Животните1 избрали президент

в гората си. Съвсем демократично

Лъвът се възцарил. Какъв левент!

(При хората, твърдят, не е различно –

избират кандидати все красиви...)

Да управлява мъдро, справедливо,

хуманно и прозрачно обещал.

Левент, ама оказа се абдал...

 

Издебнал ловко сгодния момент,

до поста пръв съветник енергично

докопал се агентът „Слънчоглед” –

Козелът сив. Голям подлец, двуличник.

Докладвал на Лъва за всичко живо.

Интриги сял, вода подливал,

въртял сплетни, изкусно клеветял

и за заслуги се сдобил с медал.

 

С Мечока преди време бе в тандем,

когото детронираха. Логично –

изблял бе: "Мееее...Мечокът мед краде."

(Медец да лапа кой ли не обича?!)

И рейтингът му почнал да се срива...

На подлото животно грозно, сиво

да отмъсти Мечокът обещал.

Издебнал го и – хоп в един чувал...

 

Въпрос на края да си зададем

на баснята с финал трагикомичен:

щом мрем все „зарад нов за нас ярем” 2

„какво тук значи някаква си личност?” 3

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 1 – Евентуална прилика на персонажите с действителни лица би могла да е плод единствено и само на читателското въображение, но не и замисъл на автора.;) – (Б. А.)

2 – Д. Дебелянов ("Криза")

3 – Н. Вапцаров ("Борбата е безмилостно жестока")

© Красимир Тенев All rights reserved.

Произведението е включено в:
  1058  19 
Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??